Knieklachten
Uw knie is het grootste en meest complexe gewricht in uw lichaam. Het verbindt het dijbeen (femur of bovenbeen) met het scheenbeen (tibia of onderbeen) en werkt als een scharnier; u kunt uw been buigen en strekken. Aan de voorkant wordt de knie beschermd door eveneens een botdeel; de knieschijf (patella).
Een laagje kraakbeen om de uiteinden van de botdelen en twee maanvormige kraakbeenschijven (meniscus) tussen de botdelen zorgen ervoor dat u uw knie soepel kunt bewegen. Kraakbeen is dun elastische weefsel dat het bot beschermt en maakt dat de botdelen soepel over elkaar glijden. De knie- en kruisbanden houden beide botdelen stevig bij elkaar. zonder de natuurlijke bewegingen te belemmeren. Uw knie is stabiel. Door de spieren kunt u, tot slot, uw been strekken en buigen.
Welke klachten ervaart u?
Dankzij uw knie kunt u lopen, fietsen, opstaan, gaan zitten, springen. Kortom, u kunt bewegen. Soms ontstaan er echter klachten en werkt de knie niet meer soepel. Activiteiten die eerst vanzelfsprekend waren, kosten dan meer moeite of gaan gepaard met hevige pijn. De klachten kunnen u in uw dagelijkse leven aanzienlijk belemmeren. Het kan zijn dat de klachten geleidelijk ontstaan door ouderdomsslijtage (artrose) of opeens optreden door een ongeluk of sportletsel. Bespreek uw klachten met uw huisarts of specialist.
Pijn in de knie
U kunt verschillende soorten kniepijn ervaren; van een plotselinge stekende pijn tot een voortdurende, zagende pijn. Pijn kan verschillende oorzaken hebben.
Een ontsteking in uw knie kan erg vervelend zijn. Kleine stukjes kraakbeen kunnen losraken van het gewrichtsoppervlak en in het gewrichtskapsel terecht komen. Ze zorgen daar voor een lokale irritatie of ontsteking; uw knie voelt stijf aan en is pijnlijk.
Ook slijtage in uw knie kan pijnlijk zijn. Bij slijtage (artrose) is het kraakbeen geheel of gedeeltelijk verdwenen. De twee botuiteinden van het kniegewricht worden ruw en schuren over elkaar. Dit zorgt voor een zeurende of chronische pijn, of juist een stekende pijn. Het kan zijn dat u vooral ’s ochtends na het opstaan pijn voelt of als u een tijd stil heeft gezeten. Uw knie voelt stijf en pijnlijk aan en ebt weg als u even ‘op gang bent’. Het kan ook zijn dat u alleen pijn heeft bij bepaalde activiteiten, zoals sporten of traplopen. Bij belasting van uw knie voelt u dan een steek in uw knie.
Hoe wordt de Conformisknie gemaakt?
Wij gebruiken de allernieuwste technieken om de Conformisknie te maken. Allereerst brengen wij uw knie heel nauwkeurig in beeld met individuele CT-scangegevens en geavanceerde 3D-beeldvormingstechnologie. Die gegevens gebruiken we om een 3D-geprinte mal te maken waarin de metalen delen van uw knieprothese worden gegoten. Het resultaat is een 100% kopie van uw eigen knie.
Sneller herstel door minder botverlies
De Conformisknie is bovendien dunner dan de standaard protheses, zonder aan sterkte te verliezen. Dat betekent dat de chirurg minder bot en gezond weefsel hoeft te verwijderen om de prothese goed te laten aansluiten op uw eigen bot. Voor een goed herstel is het belangrijk zoveel mogelijk bot van uw eigen knie te behouden.
Daarnaast gebruikt de chirurg instrumenten om de prothese te plaatsen. Ook deze instrumenten zijn 100% op uw maat gemaakt, op basis van de gegevens van uw CT-scan. De chirurg kan met deze instrumenten precies zoveel bot weghalen als nodig om de prothese goed aan te laten sluiten. De prothese past daardoor beter en de operatie verloopt sneller, eenvoudiger en nauwkeuriger. Ook dit geeft minder botverlies en is dus minder belastend voor u. U herstelt sneller. Geen enkel andere knieprothese biedt u deze eigenschappen.
Uw voordelen
100% uw anatomische pasvorm
95% patiënttevredenheid
Tot 50% minder botverlies
- Altijd een stabiele knie
- Voelt natuurlijk als normale knie
- Sneller herstel na operatie